Kwalifikacja potwierdzająca nabyte umiejętności w zawodzie:
SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych.
Cukiernik to swoistego rodzaju rzemieślnik i artysta w jednym. Jego praca polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernicy pracują min. w cukierniach, restauracjach lub prowadzą własną działalność gospodarzą.
Nauka zawodu trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie.
Zajęcia praktyczne uczeń odbywa w zakładach cukierniczych i piekarskich na terenie Częstochowy. Szkoła umożliwia nawiązanie kontaktu z przyszłym pracodawcą.
Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji znajdziesz w zakładce „REKRUTACJA”.
Wzory dokumentów potrzebnych do rekrutacji znajdziesz w zakładce „DOKUMENTY".