PIEKARZ

Kwalifikacja potwierdzająca nabyte umiejętności w zawodzie:

SPC.03 – Produkcja wyrobów piekarskich.

 

Zawód ten łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej. Piekarz dobiera i przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich, przeprowadza rozrost oraz wypiek pieczywa w różnych asortymentach, sporządza półprodukty, dzieli i formuje różne produkty piekarskie, obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich.

Nauka zawodu trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie.

Zajęcia praktyczne uczeń odbywa w zakładach piekarniczych na terenie Częstochowy. Szkoła umożliwia nawiązanie kontaktu z przyszłym pracodawcą.

 

Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji znajdziesz w zakładce „REKRUTACJA”.

Wzory dokumentów potrzebnych do rekrutacji znajdziesz w zakładce „DOKUMENTY".